Temel Yeteneklerin Yönetimi

R1

Kaynakların ve ömrün sınırlı, isteklerin ise sınırsız olduğu bir dünyada mutlu, huzurlu ve başarılı olabilmek, rekabet şartları içerisinde yok olmadan ayakta kalabilmek kolay değil. Bu nedenle her birey, kurum ve toplum kendi bilgi ve birikimine göre daha iyi ve daha başarılı olabilmek için stratejiler ve çözümler geliştiriyor. Ne varki, ortaya çıkan gelişmeler öylesine hızla ilerliyor ki, bizim bireysel ve kurumsal gücümüzü hızla aşıyor ve zaman zaman çok gerilerde kaldığımızı görebiliyoruz. Bilgi öylesine artıyor ki, bilgi çeşitliliği nedeniyle biz ne kadar bilirsek bilelim yine de hep yetersiz kaldığımızı fark ediveriyoruz.

Daha düne kadar kendi yakın çevremizde tam öne çıktığımızı düşünür ve kendi emsallerimiz arasında iyi yerde olduğumuzu hissederken bir de bakıyoruz ki, rekabetin küreselleşmesi ile birlikte bir anda dünya çapında bir yarışa tutulduğumuzu ve dolayısıyla yine geride kaldığımızı görüyoruz. Bu durum bireysel, kurumsal ve ülkeler için hep aynı şekilde gelişiyor.

Bilgiye Ulaşmak Artık Çok Kolay

R2

Bir kütüphaneden bir kitap bulmak için günlerce çaba gösteren bizler bir de bakıyoruz ki, bilgi artık yattığımız odaların içinde, seyahat ettiğimiz araçlarda ayağımıza kadar geliyor, beynimizin içine giriyor, hatta bazen biz istemesek bile, bilgi bombardımanı altında kalıyoruz. Kısacası artık veriye ulaşmak değil, veriyi işlemek esas problemi oluşturuyor. Öyleki değil kendi yakınımızdaki bir veriye ulaşmak, dünyanın her hangi bir köşesindeki bir bilgiye, malzemeye, kuruluşa ulaşmak bile artık birkaç dakikamızı alabiliyor. Şirket birleşmeleri işte bu yetersizliklerden kaynaklandığı gibi, ülkelerin, örneğin Avrupa Birliği, G7, D8 vb gibi uluslararası birliktelikler kurmaları da bu yetersizlikleri ortadan kaldırmak ve güçlerini artırarak daha büyük başarılar elde etmek için yapılıyor.

Dünya kurulalı beri aslında insan bireyi için mücadele mekanizması hiç durmadı ancak mücadele biçimleri ve nedenleri değişti. Şimdi her ne kadar bireysel olarak her türlü bilgiye ulaşma imkanımız arttı ise de, artık bizim ulaştığımız bilgiye başkaları da kolayca ulaşabiliyor. Öyleyse şimdi mücadelede öne geçmenin anahtarı bilgiye ulaşmak değil, bu bilgileri kendimize has bir şekilde yoğurarak özel bir hamur haline getirmektir ki, işte bu kendimize has yoğurma, temel yeteneklerimizi keşfetmemizi ve onların ne olduğu ortaya çıkarmamızı zorunlu kılıyor.

Temel Yeteneğimizi Keşfetmeliyiz

 R3

Temel yetenekler, kişisel anlamda elimizin en yatkın olduğu beceriler, zihnimizin en yatkın olduğu bilgiler olarak açıklanabilir. Bu yetenekler sadece bize özgü olan arkadaşlarımızın yapmakta zorlandığı bizim ise kolayca üstesinden gelebildiğimiz becerilerdir.

İşletmeler açısından baktığımızda, işletmenin temel yeteneği sahip olduğu iş gücü itibariyle uzman olduğu alanlar, rakipleri tarafından taklit edilemeyecek derecede kendisine has olan bilgi ve beceriler, iş yapma usulleri, işletmenin temel yeteneğini ifade etmektedir.

Temel yetenekler, kaynakların azalmasının bir getirisi olarak işletmelerin farkına varması gereken işletme değerleridir.

Geçenlerde eski bir müşterimiz olan bir Holdingi ziyaret ettim. Yeni gelişmeleri ve değişikliklerini sorduğumda, bazı kısmen zayıf oldukları alanları çalışanlarına kiralayarak kendi ellerinden çıkardıklarını, ama öte yandan en güçlü oldukları iki alanda da odaklandıklarını gördüm. Her iki alanda da ortaya koydukları eserler parmak ısırtacak cinsinden bir şeydi idi ki, şimdi özgüvenimiz çok yüksek ve artık biz bu işi yurt dışında da yapmaya çalışıyoruz dediler. Halbuki enerjilerini zayıf oldukları alanlarda tüketse idiler, belki de bugün elde ettikleri başarıya ulaşamayacaklardı.

Odaklanma Stratejisi

R4

Yetkinliklerimizle beslenen, temel yetenek haline getirdiğimiz ve en iyi bildiğimiz işi sürekli geliştirerek yapmak, artık güçlü kalabilmemizin ve sağlıklı gelişme ve büyümenin en başarılı yolu.

Artık, daldan dala koşmak yerine en iyi bildiğimiz alana odaklanarak hem kendimizi güçlü hissetmek, hem de daha başarılı sonuçlar üreterek aranılır hale gelebilmemiz için kendi içimizden gelen, oldukça hakim olduğumuz ve iyi yaptığımız alanlara odaklanmak ve bu alanları yönetmek en akıllıca yol olacaktır.

Tags:

No responses yet

اترك تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني. الحقول الإلزامية مشار إليها بـ *